Het korte keten concept

Korte keten, wat is dat nu eigenlijk? Wel, het woord zegt het in principe zelf. Het is de rechtstreekse band tussen de producent en de koper. Je koopt dus rechtstreeks bij jouw lokale slager, bakker, bio boerderij, hoevewinkel, imker … Op die manier steun je de lokale economie en weet jij waar jouw kwaliteitsvolle en verse producten vandaan komen. Ook de voedselkilometers en het verpakkingsmateriaal blijft zo beperkt. Ideaal, toch?! Ook wij vinden dit heel belangrijk en daarom hebben we ervoor gekozen om dit ook toe te passen bij onze cateringactiviteiten. Het is zalig om die rechtstreekse band te hebben met onze producenten!

L’histoire

Weten jullie het nog? Bijna 2 jaar geleden hebben we FERM opgericht als een blog over food, lifestyle, interior … Onze ambities reikten verder en daarom besloten we om in mei 2018 in de Sint-Jacobsnieuwstraat in Gent een pop-up aperobar en concept store te openen. Wat was dat een ervaring! Nadat onze 5 maand lange pop-up periode erop zat, wouden we met FERM een nieuwe richting uit en ontstond FERM catering. FERM catering bestaat nu een 7-tal maandjes en we hebben er nog geen minuut spijt van gehad! Door al deze gebeurtenissen heeft onze blog wel wat stilgelegen maar het stond al een tijdje op onze TO DO-lijst om hier opnieuw leven in te blazen. Dus bij deze is onze eerste blog na een lange rustperiode een feit!

FERM catering
Ons catering concept kreeg vorm

In de pop-up draaide alles rond het gezellig samen zijn tijdens de apero op eender welk moment van de dag. Een plaats waar je all day long kon aperitieven in een gezellige sofa met een bijhorend bijzettafeltje. Geen fancy Franse keuken, maar wel kleine, volwaardige gerechtjes waar iedereen met z’n allen samen van kon genieten bij een lekker drankje.

Dit concept hanteren we nog steeds. Gezellig samen zijn en genieten van lekker eten en drinken tijdens jouw eigen verjaardagsfeest, personeelsfeest, of gewoon omdat het kan … In tijden waar we allemaal ons steentje bijdragen aan het milieu konden wij als FERM natuurlijk niet achterblijven want ook wij dragen dit nauw aan het hart. Dus naast het aperoconcept waar ons catering idee ontstaan was, moesten en zouden we ook aan het milieu denken. Werken met producten van korte keten en seizoensgebonden producten was dus de logische volgende stap. En zo probeerden we ons weer net dat tikkeltje te onderscheiden van de klassieke cateringformules.

Aperoconcept

Lokale zoektocht

Niets gaat van zelf. Ook niet het zoeken naar leveranciers die aan onze behoeften voldeden. Maar al snel hadden we door dat veel lokale telers, landbouwers, beenhouwers … bij ons in de Vlaamse Ardennen te vinden waren. Zo denk ik maar aan de mensen van Klavertroef op nog geen vijf minuten van ons vandaan waar we TOP geitenkaasjes halen. Ook De Kollebloem uit Sint-Lievens-Esse heeft schitterende groenten wat ons als cateraars zeer gelukkig maakt. Stad Gent doet eveneens veel moeite voor de korte keten en startte zo VANIER op als een collectief waar telers, landbouwers, lokale producenten … op terecht kunnen om hun producten aan te bieden aan de lokale horeca. Davai produceert heerlijke dumplings en zit op een boogscheut van ons. En vergeet ons eigen kruidentuintje niet! Daarvoor hoeven we alleen maar uit onze keuken te stappen en de kruiden en eetbare bloemen te plukken.

korte keten

Blijven gaan

Je leest het. FERM catering doet er zo veel mogelijk aan om al zijn ingrediënten eerlijk aan te kopen en zo onze ecologische voetafdruk in de mate van het mogelijke zo klein mogelijk te maken. Hopelijk delen jullie onze passie en kunnen we zo samen werken aan een beter milieu. Probeer dat korte keten concept zeker ook eens thuis uit en laat ons gerust weten wat jullie ervan vonden. Of misschien zijn er wel al enkelen onder jullie die hier net zoals ons rekening mee houden? Let us know! We zijn benieuwd!

XOXO

FERM
Brecht en Celine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *